Leszek  2019.03.14 08:43

Porozumienie o współpracy z Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej

11 marca br. prof. PWSZ w Chełmie, dr hab. inż. Arkadiusz Tofil Rektor Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Chełmie podpisał Porozumienie o współpracy  z Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej reprezentowanym przez Dyrektora szkoły mgr Stanisława Buka. Obie strony zadeklarowały współpracę, która będzie realizowana poprzez współdziałanie w zakresie dydaktyki oraz doskonalenia bazy dydaktycznej, realizację wspólnych przedsięwzięć przez uczniów i studentów, umożliwienie uczestnictwa w sesjach naukowych, wykładach otwartych i innych spotkaniach cyklicznych oraz udziału w kołach naukowych prowadzonych przez PWSZ w Chełmie. Istotnym elementem zawartym w Porozumieniu jest promowanie wśród uczniów ważności i przydatności dalszej edukacji, w tym np. podejmowania studiów na kierunku ROLNICTWO.
Współpraca zaowocuje na pewno promowaniem wśród młodych ludzi idei zdobywania wiedzy, nowych umiejętności i uważnego kształtowania swojej drogi zawodowej.

 Leszek  2019.01.18 08:19

III Seminarium Naukowe „Nauka i praktyka – rolnictwo różne spojrzenia”

15 stycznia 2019 r. odbyło się III Seminarium Naukowe pt. „Nauka i praktyka – rolnictwo różne spojrzenia” zorganizowane przez Instytut Nauk Rolniczych i Studenckie Koło Naukowe Agrobiznesu. Tematyka seminarium obejmowała zagadnienia powiązane ze współczesnymi problemami rolnictwa dotyczącymi m.in. produkcji roślinnej i zwierzęcej. Patronat honorowy nad seminarium objął JM Rektor PWSZ w Chełmie dr hab. inż. Arkadiusz Tofil, prof. PWSZ w Chełmie. Seminarium otworzyła dr hab. Anna Kocira, która powitała zaproszonych gości. W imieniu Władz Uczelni głos zabrał Senator RP, Prorektor ds. studenckich PWSZ w Chełmie dr hab. Józef Zając, prof. PWSZ w Chełmie.

Czytaj więcej:

 Leszek  2017.02.28 13:47

Wykłady Otwarte z Cyklu „Nauka i Praktyka”

Instytut Nauk Rolniczych wraz ze Studenckim Kołem Naukowym Agrobiznesu oraz Naukowym Kołem Technicznym zorganizowali cykl wykładów tematycznych pt. „ Nauka i praktyka”.
W ostatnich czasach kładzie się duży nacisk nie tylko na zdobywanie wiedzy, ale też na rozwijanie swoich umiejętności, a zwłaszcza ich zastosowaniu w praktyce. Dlatego też wykorzystanie zdobytej wiedzy w rozwiązywaniu problemów związanych z produkcją rolniczą przedstawiono w ramach ww. cyklu wykładów:

  • w dniu 16 maja 2016 r. Prezes Rolniczego Zakładu Doświadczalnego „Jastków” mgr inż. Hanna Hołaj wygłosiła wykład nt. „Produkcja chmielu w Polsce – historia i współczesność”.
  • w dniu 19 maja 2016 r. wygłoszono dwa wykłady:

- doradca rolno – środowiskowy lic. Sławomir Korniluk wygłosił wykład nt. „Produkcja ekologiczna – teoria i praktyka”,

- opiekun NKT mgr inż. Andrzej Zińczuk wygłosił wykład nt. „Wykorzystania dronów w rolnictwie”.

 Mariusz  2017.12.13 13:14

Warsztaty Świąteczny blask Bożego Narodzenia

W dniu 6 grudnia w Instytucie Nauk Rolniczych odbyły się warsztaty florystyczne „Świąteczny blask Bożego Narodzenia” zorganizowane przez studentów Sekcji Florystycznej, Studenckiego Koła Naukowego Agrobiznesu. W warsztatach uczestniczyli uczniowie Zespołu Szkół nr 3 w Kraśniku pod opieką mgr Bernardy Jarzyna oraz uczniowie Zespołu Szkół Centralnego Kształcenia Rolniczego w Okszowie pod opieką mgr Agnieszki Grzywaczewskiej. Warsztaty tworzenia kompozycji florystycznych poprowadziła opiekun SKN dr inż. Anna Kocira wraz ze studentami. W trakcje warsztatów zaprezentowano nowatorskie techniki plastyczne z użyciem utwardzacza Powertex, jak i tradycyjne połączenia żywego igliwia z korą, cynamonem, świecą czy szkłem.

Czytaj więcej:

 Leszek  2017.01.02 13:44

Wystawa Kompozycji Bożonarodzeniowych

Dzięki twórczej pracy studentów należących do sekcji florystycznej Studenckiego Koła Naukowego Agrobiznesu powstały prace florystyczne prezentowane na wystawie kompozycji bożonarodzeniowych. Wśród tradycyjnych kompozycji zrobionych z żywego igliwia (gałązki świerku, tuji, cisu, sosny) pojawiły się stroiki wykonane z barwnej siatki z rafii ozdobione kolorowymi bombkami. W szklanych naczyniach powstały kompozycje z wykorzystaniem gałązek świerku, sosny, bombek, wstążek i świec. Naturalistyczne kompozycje m.in. choinki zrobiono z grubych gałęzi drzew iglastych, mchu, szyszek, strąków glediczji, suszonych plastrów pomarańczy i kory cynamonu. Studenci wykonali też smaczne pierniki ozdobione kolorowym lukrem.